fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar

Schatkamer

Het nieuwe schooljaar is al weer een aantal weken aan de gang. De Schatkamer draait ook weer op volle toeren. Tijd dus om u/jou een kijkje te geven.

Zo ziet een middag in de Schatkamer eruit:

De kinderen komen na de pauze, om 12:45 uur binnen. Ze geven hun meegebrachte spullen (chromebook, map en potlood) een plekje en checken in op het bord. 

Dan komen ze een werkblad halen, want we starten altijd met de startopdracht. Dit kan bijvoorbeeld een logiquiz zijn, een raadsel of een breinbreker. In ieder geval echt een opdracht om de hersenen goed 'aan' te zetten. 

Na de startopdracht gaan we deze keer aan de slag met 'mindset'. De kinderen worden in 2 groepjes verdeeld. Het ene groepje speelt het Mindset-Kwartet. Met het Mindset-Kwartet ontdek je dat je op verschillende manieren kunt denken over zaken zoals leren, uitdagingen, fouten maken en doorzetten. Het andere groepje werkt met de Groeikaarten. Hiermee oefen je in het denken met een groeimindset. De groepjes hebben nog gewisseld, zodat iedereen met beide spellen heeft geoefend.

Toen was het tijd om met het project verder te gaan. De kinderen ontwerpen een stickeralbum dat een lokale supermarkt gaat uitgeven. Het onderwerp is 'Tropisch Regenwoud'. Hierbij leren ze werken aan hogere orde denkopdrachten, waarbij het accent ligt op het ontwikkelen van executieve functies. Veel (hb)kinderen racen door hun werk en behalen daardoor niet altijd een goed resultaat of ze lopen vast. Met deze opdrachten leren ze dus te werken volgens een weloverwogen en gestructureerde aanpak.

Aan het eind van de middag evalueren we hoe het werken met de opdracht is gegaan en kijken daarbij vooral naar het proces.

En dan is de Schatkamermiddag veel te snel alweer voorbij en gaan de kinderen naar huis.

 

In de Schatkamer komen kinderen uit verschillende groepen uit de midden- en bovenbouw bij elkaar. Deze kinderen krijgen in de schatkamer onderwijs dat bij hen past. Het daagt ze uit en is vaak anders dan in de klas.